Toimiva nettiyhteys turvaa yrittäjän yöunet

Hankitko yritykseesi supernopean mobiililaajakaistan? Saman liittymän, joka kotona on toiminut erinomaisesti, mutta töissä tarjousasiakirjojen lähettäminen tuntuu kestävän ikuisuuden ja yhteyskin pätkii usein neljän jälkeen iltapäivällä.

Moni ostaa liittymän kotiin tai töihin lähes yksinomaan sillä perusteella, mikä sen nopeudeksi ilmoitetaan. Iso luku kuulostaa lupaavalta, mutta se ei yksin kerro riittävästi yhteyden toimivuudesta. Nettiyhteyksissä on eroja, joita ei tule äkkiseltään ajateltua. Nopeudeltaan samanlaisilta kuulostavat liittymät voivat olla yhteystekniikaltaan tai ominaisuuksiltaan erilaisia, mikä vaikuttaa niiden käytettävyyteen.

Yleisesti hahmotetaan, että mobiiliyhteydet – kuten kännykän netti tai mokkula – toimivat eri tavoin kuin kiinteät internetyhteydet. Osaamme odottaa valokuituliittymän olevan aina nopea. Samoin olemme tottuneet siihen, että tehokaskin mobiilinettiyhteys jäätyy läheisen tapahtumakentän täyttyessä viikonlopuksi festariväestä.

Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä, että myös kuluttaja- ja yrityskäyttöön tarkoitetut kiinteät nettiyhteydet ovat keskenään erilaisia.

– Kuluttajapuolen kiinteät nettiliittymät on usein suunniteltu siten, että niillä saa ammennettua nopeasti suuria määriä dataa verkosta, jolloin voimme selata sujuvasti sisältöjä, pelata tai katsoa videoita ja elokuvia nettipalveluissa, Kaisanetin yrityspalveluiden tuotepäällikkö Petri Kilpeläinen kertoo.

– Kotikäyttöön tarkoitetuissa liittymissä sisäänpäin tuleva liikenne voi olla nopeudeltaan esimerkiksi 150 megaa, mutta lähetysnopeus ulospäin vain 5 megaa. Siksi tiedostojen lähettäminen kestää suhteessa paljon pidempään kuin niiden vastaanottaminen, Kilpeläinen jatkaa.

Yrityksessä nettiyhteyden on oltava yleensä nopea ja tehokas molempiin suuntiin, koska netin käyttötarve on kasvanut huimasti erilaisten verkon yli toimivien ohjelmien ja palvelujen yleistyttyä. Pilvipohjaisten viestintä- ja  toimisto-ohjelmien lisäksi muun muassa kirjanpito-, kassa-, varastonhallinta- ja ajanvarausohjelmat tarvitsevat jatkuvaa yhteyttä verkkoon.

– Yrityspuolen kiinteissä nettiyhteyksissä meillä Kaisanetillä on symmetriset yhteydet. Se tarkoittaa, että tietoa siirtyy aina vähintään sopimuksessa luvattu määrä ulos ja sisään eli esimerkiksi se 150 megaa, Kilpeläinen lupaa.

Kiinteä netti paras vaihtoehto pienyrityksellekin

Kilpeläinen toteaa toimivan nettiyhteyden tärkeyden korostuneen viime vuosina kaikentyyppisessä liiketoiminnassa. Kriittisin rooli verkkoyhteyksillä on teollisuudessa, joissa tuotannon täytyy pyöriä 24/7 mutta myös esimerkiksi kaupan alalla ja ravintoloissa. 

– Myymälän, kahvilan tai ravintolan kassa saattaa olla täysin riippuvainen nettiyhteydestä pilvessä toimivaan kassaohjelmaan eli myyntiä ei voi tehdä ollenkaan, jos nettiyhteys ei toimi. Kuinka monella kivijalkakauppiaalla on varaa jättää vuoden vilkkaimman tapahtumaviikonlopun myynti tekemättä sen vuoksi, Kilpeläinen pohtii.

– Luotettavuuden merkitystä ei voi liikaa alleviivata. Yrityksille nettiyhteyden tärkein ominaisuus on toimintavarmuus, ja siksi kiinteä nettiyhteys on usein yrityskäyttöön ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Siinä ei ole langatonta radioverkkoa välissä, Kilpeläinen painottaa.

Monelle pienyritykselle riittäisi periaatteessa suorituskyvyn puolesta tavallinen kuluttajakäyttöön suunnattu mobiilinettiyhteys, mutta niiden toimintavarmuutta ei voida taata kaikissa olosuhteissa.

– Mobiililiittymien kohdalla astuu helposti ansaan. Niissä ilmoitetaan suurin mahdollinen liittymänopeus, mutta todellinen yhteysnopeus vaihtelee suuresti esimerkiksi paikallisen tukiasema-alueen verkon kuormituksen, sääolosuhteiden ja sijainnin mukaan, Kilpeläinen kertoo.

Yhteydet kerralla oikeille raiteille

Päivittäin yritysten IT-asioita paremmalle tolalle työkseen järjestelevä Kaisanetin yritysmyyjä Janne Heikkinen vahvistaa Kilpeläisen näkemyksen.  Hän sanoo tarjoavansa yritysasiakkaille aina ensisijaisesti kiinteää nettiliittymää, jos toimipaikka on kuituverkon alueella, koska se on yksinkertaisesti varmin ja turvallisin vaihtoehto. Sopivan tuotteen valinta on hänen näkökulmastaan nykyisellään helppoa: yksi ja sama skaalautuva internetyhteys on suunniteltu kaikille yrityksille sopivaksi.

– Uudistettu Kaisa Yritysnetti on kiinteä yrityslaajakaistaliittymä, jonka hienous piilee siinä, että ominaisuudet mukautuvat yrityksen käyttötarpeeseen ja myös hinta muodostuu sen mukaan, Heikkinen summaa.

– Otat siis alkuun vain mitä tarvitset, etkä maksa ylimääräistä turhista ominaisuuksista tai tehosta. Aloituskustannus on siten todella kohtuullinen ja saat pieneenkin tarpeeseen varmatoimisen liittymän järkevällä hinnalla, Heikkinen toteaa.

Uusi palvelumalli on tuottanut Kaisanetille lisää tyytyväisiä asiakkaita. Mukautuvuus tuo yritykselle helppoutta, kun tuotetta ei tarvitse vaihtaa tarpeiden muuttuessa.

– Yrityksen kasvaessa tai toiminnan supistuessa nettiyhteyksiinkin liittyvät tarpeet muuttuvat. Silloin soitto tai viesti meille riittää ja Yritysnetti muokkautuu sopivaksi. Asiakas kertoo muutaman sanan, siitä se lähtee keskustelu kumpuamaan ja tarpeet selviämään, Heikkinen luonnehtii.

KAISA Yritysnetti täydentyy tarvetta vastaavaksi esimerkiksi kiinteällä ip-osoitteella, konesaliyhteydellä tai yritysverkolla.  Yritysverkon tarve tulee ajankohtaiseksi useamman toimipaikan myötä, jolloin toimipaikkojen välille täytyy saada turvallinen yhteys. 

– Jos yrityksellä on useampi toimipaikka, tarvitaan yritysverkkoratkaisu. Siinä kaikki toimipisteet sijainnista riippumatta saadaan samaan, yrityksen omaan ympäristöön. Se on turvallisin ratkaisu, koska kaikella tietoliikenteellä on vain yksi ulospääsy eli liikenne kulkee turvallisesti yhden ulko-oven kautta, Heikkinen kertoo.

Turvaa myös verkkohyökkäyksiä vastaan

KAISA Yritysnetin mukana tulevat vakiona varmuus ja turvallisuus. Heikkinen nostaakin turvallisuuden yhdeksi palvelun keskeiseksi vahvuudeksi. Kiinteässä verkossa verkkohäiriköinti tai hyökkäys voidaan  blokata helposti pois lisäpalveluiden avulla.

– Palvelu on suunniteltu erityisen turvalliseksi. Se sisältää hyvät tietoturvaominaisuudet, joita voidaan täydentää erilaisilla tietoturvaratkaisuilla, kuten Kaisanetin ylläpitämällä, turvallisella palomuurilla, joka suojaa yrityksen verkkoympäristön ulkoa tulevilta uhkilta.

– Liittymä on lisäksi suojattu DDoS-tyyppisiltä palvelunestohyökkäyksiltä, joiden tavoitteena on lamaannuttaa verkon käyttäjien tarvitsemien palveluiden toiminta. Suojauksen ansiosta Kaisanetin runkoverkossa tapahtuvat hyökkäykset voidaan tunnistaa ja heikentää niiden aiheuttamaa verkon kuormitusta.

Lue lisää Kaisa Yritysnetin hyödyistä yrityksellesi

Kiinnostuitko?