Tarkista nämä asiat kun tilaat valokuidun

Valokuidun myynti ja rakentaminen käyvät hyvin vilkkaana. Ja miksi ei – valokuitu on ylivoimaisesti nopein ja ekologisin nettiyhteys. Media on uutisoinut valokuidun kyseenalaisista myyntitoimista, ja siksi olemme listanneet alle asiat, jotka sinun on syytä varmistaa valokuitusopimusta tehdessäsi. 

Miksi valita valokuitu?

Valokuitu on ympäristöystävällinen ja luotettava netti koko perheen nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Sen nopeus ja tiedonmäärän käsittelykyky on ylivoimainen ja aina tasalaatuinen. Valokuitu kestää yskimättä koko perheen nettikäytön eri laitteilla. Pelaat, katsot sisältöjä, surffaat, asioit tai vaikkapa työskentelet kotona – valokuitu mahdollistaa pätkimättömän yhteyden. Videot saa ladattua sekunneissa ja etätyöt sekä videotapaamiset hoituvat ilman häiriöitä. 

Mitä valokuitu maksaa?

Valokuidun hinnoittelu jakautuu asennus- tai liittymismaksuun, joka sisältää valokuituliittymän urakoinnin rakennukseen, kytkennän, asennuksen ja käyttöönoton. 

Valokuidun asennus- tai liittymismaksun lisäksi maksat sen käytöstä sekä laajakaistapalveluista, joiden hintaan vaikuttaa se, minkälaisella nopeudella haluat nettiyhteyden saapuvan valokuitua pitkin kotiisi. Lisätietoa laajakaistapalveluistamme sekä hinnat löydät nettisivuiltamme täältä.

Valokuituliittymän hinta vaihtelee alueittain (taajama vs. haja-asutusalue) ja toimittajittain. Esimerkiksi vain muutaman talouden liittyminen valokuituun voi maksaa enemmän kuin useiden kymmenien talouksien. Lisäksi hintaan vaikuttaa tilataanko valokuitu omakoti- tai rivitaloon vai kerrostaloon, ja onko valokuituliittymä tilattu rakentamisprojektin aikana vai vasta sen jälkeen kun rakentaminen alueella on jo päättynyt.

Varmista yhteyden nopea saanti

Valokuidun suurimmat kustannukset tulevat maakaivuutöistä. Kun useampi talous naapurustossa tai koko naapurusto ottaa valokuidun käyttöön samalla kertaa ja samalta toimittajalta, sen käyttöönotto varmistuu nopeammin. Jälkiliittymien osalta hinta nousee, jos kaivinkone joutuu tulemaan alueelle uudelleen ja kaivamaan yksittäisen kaapelin erikseen maahan. Siksi valokuitu kannattaakin tilata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tarkista nämä asiat ennen sopimuksen tekoa

1. Veloittaako operaattori ennakkomaksuja? Yleensä kaikki kustannukset veloitetaan vasta, kun valokuituliittymä on kytketty tai palvelut otettu käyttöön. 

Kaisanet ei veloita ennakkomaksuja, vaan ensimmäinen lasku lähetetään vasta kun liittymä on käyttövalmis.

2. Eihän operaattori veloita sanktiomaksuja, jos päätät peruuttaa valokuidun ennakkotilauksesi? Huomioithan kuitenkin, että ennakkotilauksen peruutus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen kaivinkoneen saapumista tontillesi.

Kaisanet ei peri sanktiomaksuja, mikäli perut tilauksesi ennen kaivuutöiden alkamista.

3. Varmista valokuidun kokonaismaksu mahdollisen kertamaksun ja kuukausimaksujen osalta. Varmista lisäksi, ettei liittymässä ole mitään lopetuskustannuksia tai ylläpitomaksuja.

Kaisanetin uusilla rakennusalueilla liittymän kertamaksu on 390 €, ja se takaa käyttövalmiin valokuituyhteyden. Hinta sisältää kaivuutyön, asennustyöt ja päätelaitteen, ja sen voi maksaa myös korottomalla ja kuluttomalla osamaksulla. Liittymän lisäksi asiakas tarvitsee kuukausihintaisen laajakaistan. Laajakaistamme maksavat alkaen 19,90 €/kk 100/100M nopeudella. Emme peri lopetuskustannuksia tai ylläpitomaksuja.

4. Hyvä on myös varmistaa, millaisen operaattorin kanssa teet sopimuksen. Esim. tarjoaako yritys paikallisesti palveluita ja löytyykö asiakaspalvelupistettä, jonka kautta saat nopeasti vastauksen sinua askarruttaviin asioihin. On myös hyvä varmistaa, onko yrityksellä kokemusta valokuiturakentamisesta.

Kaisanet tarjoaa palvelut paikallisesti. Meillä on kaksi myymälää, Kajaanin ja Iisalmen myymälät, joissa asiantuntijamme auttavat asiakkaita paikan päällä. Meillä on yli 120 vuoden historia toiminta-alueellamme ja olemme rakentaneet valokuituyhteyksiä jo useiden vuosien ajan.

5. Ole myös tarkkana milloin valokuidun rakentamispäätös tehdään.

Kaisanetin toimintaa ohjaavat selkeät rakentamispäätökset – rakennamme siis sen minkä lupaamme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilmoittaessamme valokuidun tulosta alueelle on rakentaminen jo päätetty ja rakentamisvuosi ilmoitettu. Yleensä operaattorit keräävät ensin kiinnostuneita tai ennakkotilauksia, joiden perusteella rakennuspäätös tehdään, ja tähän voi mennä pitkäkin aika. Mikäli tarpeeksi kiinnostuneita ei saada, voi rakentaminen myös kokonaan peruuntua.

Valokuituasiakkaat ovat tutkitusti tyytyväisiä

Finnet-liiton loppuvuodesta 2022 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista valokuidun käyttäjistä 95 prosenttia on tyytyväisiä kotinsa internetyhteyteen. Mobiilinetin käyttäjistä tyytyväisiä on vain 47 prosenttia. Internetin valinnassa tärkeimpinä kriteereinä ovatkin toimintavarmuus, hinta ja nopeus. Valokuitu on nykyajan ja tulevaisuuden tekniikkaa, joka vastaa kaikkiin näihin kriteereihin. 

Epäilyttääkö joku asia valokuidun hankkimisessa?

Jos joku asia mietityttää valokuidun hankinnassa, ota meihin yhteyttä! Asiantuntijamme ovat valmiita vastaamaan kaikkiin sinua askarruttaviin valokuitukysymyksiin. Asiakaspalvelumme palvelee sinua maksuttomassa numerossa 0800 391 234 sekä sähköpostitse asiakaspalvelu@kaisanet.fi.

Haaveissa nopea valokuitunetti?

Saatavuushaullamme voit nopeasti tarkistaa onko alueellesi jo saatavilla Kaisanetin valokuitu. Ajankohtaiset rakennusalueemme vuosille 2023 ja 2024 näet myös Valokuitualueet-sivulla.