Varaudu ukkoseen ja suojaa laitteet: 4 vinkkiä

Ukkonen voi aiheuttaa sekä sähkökatkoja että sähkölaitteille vahinkoa, ja paljon erilaisia sähkölaitteita särkyy ukkosen vuoksi joka kesä. Onkin tärkeää varautua ennalta ukkosiin aina kun ukkosta on ennustettu alueelle tai kun poistut kotoa pidemmäksi aikaa. Tässä artikkelissa annamme 4 vinkkiä ukkoseen varautumiseen sekä sähkölaitteiden suojaamiseen ukkosen varalta.

4 vinkkiä ukkoselle

1. Irrota herkät laitteet: Irrota herkät sähkölaitteet pistorasioista ja verkkovirrasta. Tällaisia laitteita voivat olla esimerkiksi tietokoneet, televisiot, pelikonsolit ja älylaitteet. Irrota myös kuitupääte, reitittimen tai modeemin puhelinjohto tai verkkokaapeli pistokkeesta sekä digiboksi ja TV antennirasiasta. Näin vältyt siltä, etteivät salamoiden aiheuttamat virtapiikit ja sitä kautta ylijännite sähköverkossa pääse vaurioittamaan laitteitasi.

2. Käytä ylijännitesuojia: Pistorasioihin laitettavat ylijännitesuojat auttavat suojaamaan laitteitasi suurilta jännitteiltä ja siten laitteiden vaurioitumiselta. Suojien avulla voit suojata edullisesti esimerkiksi kotisi kalliit ja tarpeelliset sähkölaitteet kuten jääkaapin ja pakastimen.

3. Pidä varalla varavirtalähdettä: Ladattuna pidetty varavirtalähde turvaa sen, että voit käyttää älylaitteittasi kuten puhelinta ja tablettia ukkosen aiheuttamien sähkökatkosten aikana. Pidä varalla myös taskulamppuja ja paristoja, jotta saat lisävaloa tarvittaessa.

4. Lataa laitteesi ennen ukkosta: Varavirtalähde on hyvä apu katkoksen iskiessä, mutta mikäli alueellesi on tiedossa ukkosta, on hyvä myös ladata älypuhelin ja muut ladattavat laitteet ennakkoon. Ukkosen aikana laitteita ei kannata ladata, sillä ukkonen voi vahingoittaa sekä laturia että siihen kytkettyä laitetta. Kunhan et kytke puhelinta tai muuta laitetta verkkovirtaan, voit käyttää laitetta.