Uusi aikakausi lopettaa vanhan aikakauden – lankapuhelimista älylaitteisiin

Kaisanet Oy on päättänyt luopua monen muun alan toimijan tavoin lankapuhelimista vuoden 2021 aikana. Samalla päättyy aikakausi, joka yli vuosisadan oli IPY:n ja KPO:n liiketoiminnan perustana. Iisalmen Puhelin Oy (IPY) ja Kainuun Puhelinosuuskunta (KPO) siirsivät liiketoimintonsa perustamalleen ja yhteisesti omistamalleen Kaisanet Oy:lle vuoden 2011 alusta.

Syynä lankapuhelimien voimakkaaseen vähenemiseen viimeisen vuosikymmenen aikana on ollut mobiililiittymien lisääntyminen, tekniikan murros ja ihmisten mediakäyttäytymisen muutokset.

Perinteinen matkapuhelin on myös katoamassa erilaisen puhe-, viestintä- ja älysovellusten tullessa uusiin matkapuhelimiin, tabletteihin, tietokoneisiin ja niiden yhdistelmiin. Puhe-ja viestisovelluksista tutuimpia lienevät WhatsApp, Messenger ja FaceTime. Lukuisia muitakin on käytössä. Televisio-ohjelmia voidaan katsoa mistä tahansa älylaitteista, vuokrata elokuvia tai tilata suoratoistopalveluita. Samoilla laitteilla voidaan myös ohjata kodin erilaisia toimintoja (Smart Home) kuten valaistusta, lämmitystä, valvontaa, kodin äänilaitteita, energian kulutusta tai käyttää laitetta erilaisiin asiointipalveluihin. Kaikki tämä voi tapahtua paikasta ja ajasta riippumatta ja myös useiden samaan talouteen kuuluvien käyttäjien toimesta.

Eri ikäluokat kokevat muutoksen hyvinkin eri tavoin.

Nuorille älylaitteet ja asioiden hoitaminen niillä ovat osa jokapäiväistä arkea. Keski-ikäiset hyödyntävät laitteita ja niiden tarjoamia palveluita tarpeellisin osin. Joillekin varttuneimmille ja etenkin ikääntyneille uudet viestintämuodot ja asiointitavat voivat olla suurikin kynnys ja haaste.

Syytä ei ole kuitenkaan huolestua. Kaisanet tarjoaa edelleenkin palveluita kaikille käyttäjäryhmille heidän tarpeidensa mukaan.

Vaikka perinteiset kiinteään kupariverkkoon perustuvat lankapuhelimet katoavat, tilalle on saatavissa langattomaan verkkoon perustuva ratkaisu, jossa kuparijohto korvataan radiotiellä. Vanhan numeronsa ja puhelinkoneensakin voi säilyttää. Mikäli haluaa kokeilla jotain uutta, älykännyköitä ja tabletteja on saatavilla tietokoneita unohtamatta. Samoin erilaisia älykotiratkaisuja tai niiden osia on tarjolla. Opastusta ja neuvontaa ovat antamassa oikeat ihmiset palvelutiskillä ja toki palvelua saa myös monen uuden viestintäkanavan kautta.

Loppujen lopuksi ihmisten viestintätarpeet eivät juurikaan ole muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Uudet tekniikat ja palvelut ovat kuitenkin tuoneet uusia tapoja kommunikoida, viestiä ja hoitaa asioita tavoilla, joita vanha lan-kapuhelin ei voinut tarjota.

Lankapuhelinliittymät puretaan vaiheittain pois ja lähetämme kaikille asiakkaillemme kirjeen, jossa kerromme tarkemmin heidän liittymänsä lopetusaikataulun.

Blogin kirjoittanut

Jouko Moilanen
projektipäällikkö