Mahdollisten sähkökatkojen vaikutukset palveluihimme

Tulevalle talvelle suunnitellut säännöstelyt sähkönjakelussa vaikuttavat viestintäverkkojen ja -palvelujen toimintaan. Jokaisessa kodissa on hyvä varautua siihen, että sähkökatkon aikana viestintäverkot toimivat vaihtelevasti.

Kodin modeemit ja päätelaitteet tarvitsevat toimiakseen sähköä. Jos kodissa on käytettävissä omaa varavoimaa (aggregaatti), on hyvä lisäksi huomata, että verkkojen laitetiloja on Suomessa kymmeniä tuhansia. Kaikissa niissä ei ole kiinteää varavoimalaitosta, eikä siirrettävää varavoimaa riitä niihin kaikkiin. Tämän vuoksi sähkökatkoksen aikana kodeissa ei pääsääntöisesti pysty surffailemaan kiinteää laajakaistaa käyttäen netissä, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.

On mahdollista, että usein toistuvat sähkökatkot ja sähköjen palautumiset voivat myös aiheuttaa yksittäistapauksissa häiriöitä viestintäpalveluihin ennakoimattomien laiterikkojen vuoksi. Teleyritykset, kuten Kaisanet, havaitsevat tällaiset rikkoutumiset automaattisesti ja korjaustoimenpiteet aloitetaan mahdollisimman pian.

Viranomaisten vaaratiedottamisen seurantaan viestintäverkkojen häiriötilanteissa on toimivin tapa paristokäyttöinen radio tai autoradio.

Mitä tehdä, jos nettiyhteys ei toimi sähkökatkon jälkeen?

Jos sinun Kaisanetiltä tuleva tietoliikenneyhteys ei toimi sähkökatkon jälkeen, sammuta hetkeksi virta modeemista ja tietokoneesta. Odota muutama minuutti laitteiden käynnistämisen jälkeen, jotta modeemi ja päätelaitteesi ennättävät hakemaan yhteyden uudelleen verkkoon. Jos yhteys ei toimi tämänkään jälkeen, ota yhteyttä meidän tekniseen asiakastukeen 0800 391 000.

Lisätietoja:

Tarkempaa tietoa sähköpulasta ja siihen liittyvistä sähkökatkoista saat paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on tehnyt kattavan koosteen eri palvelujen toimivuudesta sähkökatkojen aikana. Yhteenvetona voidaan todeta, että käytännössä kiertävien sähkökatkojen aikana

– kiinteät laajakaistat ja kaapeli-TV-verkot eivät pääosin toimi.
– mobiilipalvelut ovat katkojen aikana 2G- ja 3G tekniikoiden varassa, jolloin puheluita voi soittaa, mutta datayhteydet ovat on hitaita ja kuuluvuusongelmia voi esiintyä.