Tietokoneen osto-opas

Tietokoneen osto-oppaan avulla voit valita juuri sinun tarpeisiin sopivan tietokoneen. Lue oppaastamme millaiset asiat tietokoneen ostamisessa kannattaa huomioida.

Millainen tietokone sopii sinulle?

Kannettava, tabletti vai pöytäkone? 

Pöytäkoneita käyttävät tänä päivänä lähinnä vaativat pelaajat, tietokoneharrastajat sekä hyötykäyttäjät. Pöytäkoneen etuna on sen kova suorituskyky sekä laajennettavuus. Konetta voi koota monesta osasta ja siihen on helpompaa päivittää osia tai vaikkapa lisätä muistia. 

Läppärimalli koon mukaan

Nykyisin suurin osa tietokoneista on kannettavia tietokoneita, eli läppäreitä. Myös tabletit ovat yleisiä. Perheen tavallisessa hyöty- ja viihdekäytössä läppäri on loistava, koska se siirtyy kätevästi huoneesta toiseen, työmatkoille tai vaikka mökkireissuille. Kun kannettavassa tietokoneessa on tehokkaat ominaisuudet, se voi olla aivan yhtä suorituskykyinen kuin perustason pöytäkonekin.

Kannettavan tietokoneen koko määrittyy pitkälti sen mukaan, miten suuren näytön siihen haluaa. Pienimmät kannettavat ovat 11,6 tuumaisia, eli suurin piirtein tablet-koneen kokoisia, ja suurimmat jopa 18,4 tuumaisia. Perusläppärit ovat yleensä 12–14 tuumaisia. Suurimmat kannettavat eivät ole erityisen kevyitä mukaan otettavia ja niiden akun kesto voi olla huonompi. 

Matkanpäällä tabletti on helpoin

Tabletti kulkee kaikista helpoiten matkoilla mukana; verkkoselaaminen onnistuu tien päällä ja akku kestää hyvin. Kotona tabletti voi seistä omassa telakassaan. Tabletista puuttuu kuitenkin perinteinen näppäimistö, joten niiden hyötykäyttö on hankalampaa. Tabletin suorituskyky ei riitä vaativamman tason pelaamiseen tai videoiden ja kuvien käsittelyyn.

Sekä läppäriin että tablettiin voi kytkeä erillisen ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren, ja saada siten mukavuutta sekä toimivuutta kotikäyttöön.

Tarjolla on myös 2-in-1-koneita, joissa yhdistyvät läppärin ja tabletin parhaimmat puolet. Tällaisesta koneesta voi tarvittaessa irrottaa näppäimistön.

Tiesitkö? Tabletin voi korvata 11,6 tuumaisella kannettavalla.

Windowsilla varustettu PC vai Applen Mac?

Windows on yleisin kotitietokoneissa käytetty käyttöjärjestelmä. Sitä käytetään niin sanotuissa PC-koneissa, joita valmistavat muun muassa Asus, Acer, MSI, Lenovo, Fujitsu, Dell ja HP. Windowsista on olemassa useita versioita, joista viimeisin on Windows 10.

Applen Mac-tietokoneissa käytetään puolestaan heidän omaa OS-käyttöjärjestelmäänsä. Applen mobiililaitteissa, kuten puhelimissa ja tableteissa, käytetään käyttöjärjestelmän kevyempää versiota iOS:ää, joka onkin useammalle tutumpi termi.

Toiset ovat vannoutuneita ”Mäkin” käyttäjiä ja toiset tykkäävät Windowsista. Todellisuudessa molemmilla laitteilla pystyy hoitamaan ihan samat tehtävät: samankaltaiset nettiselaimet, ohjelmat ja sovellukset toimivat molemmissa koneissa. Jos perheessänne kuitenkin pelataan paljon, kannattaa ehdottomasti valita Windows, koska useimmat pelit on suunniteltu toimimaan siinä. Mac sopii puolestaan erityisen hyvin, jos olet kiinnostunut kuvien tai videoiden käsittelystä.

Kumpi on helpompi käyttää?

Toiset ajattelevat, että Applen Macit ovat toimintavarmempia ja helpompia käyttää kuin Windows-koneet. Lisäksi Applen tuotteiden muotoilua kehutaan. Toisaalta Applen laitteiden helppokäyttöisyys tulee parhaiten esiin, jos myös perheen puhelimet ja tabletit ovat Applen sarjaa. Windows-laitteet toimivatkin helpommin yhteen eri valmistajien puhelinten ja tablettien kanssa. Windows-laitteet ovat tyypillisesti myös edullisempia.

Windowsin ja macOS:n lisäksi on olemassa myös avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmillä toimivia tietokoneita. Niiden kanssa alkuun pääseminen on kuitenkin hieman haastavampaa, eikä niitä siksi käytetä yleisesti koti- ja toimistokäytössä.

Tiesitkö? Windows sopii pelaamiseen, Mac kuvankäsittelyyn.

Näyttö jota kelpaa katsella

Näyttö on se koneen osa, jota oikeastaan käytetään eniten, joten sen valintaan kannattaa myös panostaa. Näytön fyysinen koko ei ole ainoa valittava asia. 

Näytön resoluutio tarkoittaa kuvassa olevien väripisteiden määrää. Mitä suurempi resoluutio on, sitä enemmän informaatiota ruudulle mahtuu. Tämä on tärkeää etenkin pelaajille ja kuvia käsitteleville. Full HD (1920×1080) on yleisin näytön resoluutio, jota suosittelemme ehdottomasti elokuvia katsoville sekä myös pelaajille. Kaikkein uusimpia pelejä paljon pelaaville suosittelemme 4K UHD -resoluutiota. 

Resoluution lisäksi näytön virkistystaajuus vaikuttaa kuvan laatuun. Tyypilliset ominaisuudet tässä ovat 144–240 hertsiä. Kun näytössä on vähintään 144hz, kuva on sulava myös pelatessa. Näytön isommat hertsit eivät nosta merkittävästi koneen hintaa, joten suosittelemme kaikille pelaajille vähintään 144 hertsin näyttöä.

Uusissa OLED-näytöissä ei käytetä erillistä taustavaloa, jolloin kuvan kontrasti ja värimaailma paranevat selvästi. 

Läppäreitä on tarjolla myös kosketusnäytöllä, josta voi olla hyötyä pienikokoisissa 2-in-1-koneissa, joita voi käyttää halutessaan tabletin tavoin. 

Lisäksi näyttöpaneelin laatu vaikuttaa väritoistoon ja katselukulmiin. Läppäreissä käytetään yleensä edullisinta TN-paneelitekniikkaa, jossa väritoisto jää heikommaksi ja katselukulma alle 160:een. Pöytänäyttöjen kalliimmissa hintaryhmissä on tarjolla myös laadukkaampaa IPS-paneelitekniikkaa, josta hyötyvät kuvien ja videoiden parissa työskentelevät.



Nopea SSD-levy vai tilava HDD-levy? 

Tietokoneessa pitää olla kiintolevy, joka on ohjelmien ja tiedostojen säilytyspaikka. Perinteinen mekaaninen HDD-kiintolevy on suhteessa tallennustilaan edullinen vaihtoehto. Sen takia se toimii hyvin, jos haluat säilyttää koneella suurta määrää kuvia, videoita, pelejä tai musiikkia.

SSD-levy tai massamuisti on puolestaan perinteistä HDD-kiintolevyä tehokkaampi vaihtoehto. Sen kanssa kone käynnistyy ja toimii nopeasti ja äänettömästi. SSD-levyn tallennuskapasiteetti ei kuitenkaan ole kovin suuri, joten se sopii parhaiten verkkoselaamiseen ja striimaamiseen. SSD-levyn tulisi olla kooltaan vähintään 128 gigatavua, ja vielä mieluummin 256 gigatavua. 

Koska molemmissa levyissä on omat vahvuutensa, useat koneet sisältävätkin ne molemmat. Ainakin pelaajien kannattaa varustaa koneensa molemmilla kiintolevyillä, jolloin kone toisaalta toimii nopeasti ja toisaalta tarjoaa paljon tallennustilaa.

Jos haluat että koneesi käynnistyy hetkessä, valitse kone jossa on SSD. Pidä kuitenkin huoli siitä, että tietokoneessa on tarpeeksi tallennustilaa sinun käyttöösi.

Pieni vai suuri keskusmuisti?

Koneen keskusmuisti (RAM) on yksi tärkeimmistä tekijöistä siinä, miten suorituskykyinen tietokone on. Toisin kuin kiintolevy, keskusmuisti ei säilytä tiedostoja ja ohjelmia pysyvästi. Sen sijaan se on käyttömuisti tai työmuisti, joka tallentaa tietoja koneen käytön aikana. Keskusmuisti tyhjenee aina, kun kone sammutetaan. 

Keskusmuistin koko vaihtelee yleensä 4 gigatavun ja 32 gigatavun välillä. Neljää gigatavua voi pitää pienenä kapasiteettina, ja koska keskusmuisti on suhteellisen edullista, 16 gigatavua alkaa olla nykyisin tyypillinen vaihtoehto. Windows-koneiden standarditaso on 8 gigatavua.

Esimerkiksi pelaajien tai videoiden editoinnista kiinnostuneiden kannattaa valita keskusmuisti 16 ja 32 gigatavun väliltä.

Normaalissakin käytössä tietokoneessa olisi hyvä olla vähintään 8Gt keskusmuistia. Jos tietokonetta käytetään esim. pelaamiseen tai editointiin, keskusmuistia olisi hyvä olla vähintään 16Gt.

Prosessorin teho tarpeesi mukaan

Prosessori eli suoritin vaikuttaa kaikkeen koneen toimintaan. Isoa suoritinta tarvitaan raskaassa käytössä, kuten pelaamisessa ja videoiden työstämisessä. Sen sijaan nettiselailuun ja toimisto-ohjelmistojen käyttämiseen riittää pienempikin suoritin. Yleisimmät suorittimet ovat AMD:n tai Intelin valmistamia.

Erittäin tehokas suoritin kuluttaa enemmän virtaa, joten kannettavissa koneissa ja tableteissa kannattanee valita pienempi suoritinteho ja pidempi akunkesto silloin, kun konetta käytetään lähinnä nettiselailuun ja perusohjelmistoilla työskentelyyn.


Vaativa pelaaminen ja hyötykäyttö

Erittäin tehokkaita kotikäyttöön tarkoitettuja suorittimia ovat Intelin Core i7 ja Core i9, joilla onnistuu raskas moniajo, eli vaativa pelaaminen sekä monipuolinen hyöty- ja viihdekäyttö. Esimerkiksi paljon kuvia käsittelevien tai videoita työstävien kannattaa valita mahdollisimman tehokas suoritin.

Intel tarjoaa myös Core i5 suorittimen, joka soveltuu kaikkeen tietokoneen peruskäyttöön ja riittää tarvittaessa myös raskaampaan viihde- ja hyötykäyttöön. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto, jos vaikkapa pelaaminen tai kuvien työstäminen on satunnaisempaa tai harrastus on alkuvaiheessa.


Kannettavan tietokoneen peruskäyttö

Intelin Core i3 ja Intelin Pentium sekä AMD:n A-sarja ovat edullisia alemman keskitason suorittimia, jotka soveltuvat kannettavan tietokoneen peruskäyttöön, kuten nettiselailuun, striimaamiseen ja toimisto-ohjelmien käyttöön. Muun muassa elokuvien katselu onnistuu näillä suorittimilla hyvin, mutta esimerkiksi kuvan käsittelyyn kannattaa valita tehokkaampi vaihtoehto. Etenkin Intelin Core i3 on keskitasoinen suoritin, jossa on hyvä hinta-tehosuhde.

Monipuolinen hyötykäyttö tabletilla

Intel tarjoaa tabletteihin Core M suorittimen, joka on suunniteltu kuluttamaan mahdollisimman vähän virtaa, mutta suorittamaan yhtä tehokkaasti kuin Core i3. Tämä suoritin soveltuu peruskäytön lisäksi vaikkapa elokuvien katseluun ja toimisto-ohjelmien käyttöön. Se on hyvä valinta, jos haluat käyttää tabletilla esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa, taulukkolaskentaa tai tehdä diaesityksiä.
Nettiselailu tabletilla

Intelin Atom sekä Celeron ovat keskitasoa pienempiä suorittimia, jotka soveltuvat lähinnä minikannettaviin ja tabletteihin. ADM:ltä löytyvät vastaavasti C-sarjan ja E-sarjan edullisemmat ja teholtaan vaatimattomammat vaihtoehdot. Näillä suorittimilla laitteen akku kestää pitkään ja hinta pysyy maltillisena.

Tiesitkö? Pentium ja Celeron peruskannettavissa, i5 i7 ja i9 lähinnä pelikäyttöön, i3 on hieman tehokkaampi kun Pentium ja Celeron.

Näytönohjain

Näytönohjain on tietokoneen komponentti, joka piirtää grafiikan tietokoneen näytölle. Peruskäyttöön tarkotetuissa tietokoneissa ei ole erillistä näytönohjainta, eivätkä ne sellaista tarvitse. Pelikäyttöön tulevalle tietokoneelle se on sen sijaan välttämätön osa. 

Peli- tai tehokäyttöön tuleva kannettava tulee valita siten, että siinä on vähintään esimerkiksi Gtx 1050. Jos tietokoneeseen haluaa panostaa enemmän, on kannettaviin saatavilla myös esimerkiksi huipputehokas Gtx 1080 -näytönohjain.

Pelikäyttöön tarkoitetuissa valmispelikoneissa suurimmassa osassa ovat myös näytönohjaimet yleensä edullisimmasta kalliimpaan Gtx 1050, 1060, 1070 ja 1080. Jos haluaa jo nyt sijoittaa tulevaisuuteen, voi valita tietokoneen jossa on RTX -sarjan näytönohjain (esim. RTX 2070). RTX -sarjan näytönohjaimet tukevat ns. säteenseurantaa (ray tracing), mutta vain todella harvat pelit tukevat sitä vielä.

Peruskäyttöön riittää integroitu. Pelikäytössä FullHD:na hinta-laatusuhteeltaan paras on Nvidian Gtx 1060. Jos käytössä on tarkka 4K näyttö, suosittelemme vähintään Gtx 1080 näytönohjainta.

Tarvitsetko CD-asemaa?

Läheskään kaikissa kannettavissa ei ole enää CD-asemaa vakiovarusteena. Tämä johtuu lähinnä siitä, että koneen koko halutaan mahdollisimman pieneksi ja CD-levyjen käyttö on vähentynyt USB:n, pilvipalvelujen ja striimaamisen myötä. 
Tarvittaessa koneeseen voi aina kytkeä USB:n kautta ulkoisen CD-aseman, jotka ovat myös edullisia. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole kaikkein kätevin esimerkiksi matkoilla. Jos CD-asemaa tarvitsee säännöllisesti, suosittelemme valitsemaan sen kiinteänä koneeseen.

Mallia valitsemaan!

Malleja saattaa kuitenkin olla todella monia erilaisia, joten kerrataanpa vielä, jotta osaat valita juuri sinulle sopivan mallin:

Kiintolevyä valitessa mieti haluatko tallennustilan olevan nopeaa, vai arvostatko enemmän sitä, että tilaa on paljon. SSD -levyn omaava tietokone käynnistyy sekunneissa, mutta tallennustilaa ei ole välttämättä kovin paljoa. Muista, että on myös malleja joissa on molemmat!

Keskusmuistia olisi hyvä olla koneessa kuin koneessa vähintään 8Gb. Vain nettiselailuun tarkoitettu kone tosin pärjää vähemmälläkin (esim. 4Gb tai 6Gb). Jos tietokoneella on tarkoitus pelata ja/tai editoida esimerkiksi videoita, kannattaa valita kone jossa on vähintään 16Gb muistia.

Prosessori vaikuttaa oleellisesti siihen, kuinka suorituskykyinen tietokone on. Intelin Core i3 ja Pentium -sarjan prosessorit ovat varsin riittäviä tietokoneeseen, jonka käyttö on lähinnä nettisurffailua ja toimisto-ohjelmien käyttöä. Core i5 prosessorit ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä peruspelaajalle. Core i7 ja i9 prosessorit ovat kuluttajakäyttöön tarkoitettujen prosessorien kärkeä, ja ovat hyvä valinta, jos tietokoneella on tarkoitus esimerkiksi striimata pelaamistaan.

Näytönohjain ei ole oleellinen, jos tietokoneen käyttö on vain nettisurffailua ja toimisto-ohjelmien käyttöä. Pelikäytössä erillinen näytönohjain on välttämättömyys. Nvidian näytönohjaimista Gtx 1050 on edullisimmassa päässä. Gtx 1080 taas todella suorituskykyinen, ja hyvä valinta jos näyttönä on esimerkiksi tarkka 4K -näyttö.

CD-asemaa ei välttämättä ole tietokoneissa enää ollenkaan. Jos koet tarvitsevasi cd-asemaa usein, kannattaa varmistaa että sellainen koneessa on. Jos tarve on satunnaisempaa, niitä saa erillisenä todella edullisesti, joten sitä ei tarvitse välttämättä koneessa itsessään olla.

Tule myymälään niin etsitään sinulle juuri sopiva tietokone nopealla toimituksella!