Kaapelitelevision kanavamuutos – teräväpiirtokanavat siirtyvät kanavaluettelon alkuun

Kaapelitelevisioverkon kanavanumerot muuttuvat 31.8.2021 siten, että ilmaiskatselussa olevien tv-kanavien teräväpiirtoversiot löytyvät jatkossa kanavaluettelon alusta eli kanavapaikoilta ykkösestä eteenpäin. Perinteisen tarkkuuden kanavat puolestaan siirtyvät alkamaan kanavanumerosta 21. Mikään tv-kanava ei poistu valikoimasta – ne vain vaihtavat keskenään paikkaa kanavalistauksessa.

Muutos koskee vain kaapeli-tv-talouksia, joten sinun tulee tietää, että onko talosi kaapeli- vai antennitalous. ”Jos katoltasi puuttuu antenni, televisiolähetykset tulevat kaapelia pitkin tv-vastaanottimeesi. Jos katollasi kuitenkin on antenni, mutta epäilet talosi olevan kaapeliverkossa, kanavamäärästä voidaan yleensä päätellä, onko kyseessä antenni- vai kaapelitalous. Kaapeliverkossa kanavia virittyy pääsääntöisesti jopa 150-200 kanavaa, kun taas antenniverkossa vain 20-70 kanavaa,” Kaisanetin järjestelmäasiantuntija Timo Hyvärinen vinkkaa.

Tee kanavaviritys muutostöiden jälkeen

Mikäli kanavat eivät itsestään virity oikein, tee televisioosi tai digiboksiisi kanavahaku, jotta kanavat siirtyvät näkymään oikeilla paikoilla. Jotkin uudet tv-vastaanottimet virittävät kanavat itse, mutta kaikki vastaanottimet eivät tätä tee, joten sinun tulee varautua kanavien viritykseen. Uudelle televisiolle ei muutoksen vuoksi pääsääntöiseesti ole tarvetta. Vaikka taloudessasi ei olisi HD-vastaanotinta, näkyvät perinteisen tarkkuuden kanavat edelleen, kanavapaikalta 21 lähtien.

”Television tai digiboksin ei tarvitse olla muutoksen aikana päällä eikä kytkettynä verkkovirtaan. Muutoksen aikana vaihtuvilla kanavapaikoilla voi olla lähetyskatkoja,” Hyvärinen varoittaa kaapeli-tv-lähetyksen katsojaa. Muutos tiistaina 31.8.2021 on suunniteltu tapahtuvan kello 10-12.

Mitä teräväpiirto tarkoittaa?

Teräväpiirto- eli HD-lähetyksissä kuvassa olevat yksityiskohdat piirtyvät kuvaruudulle tarkemmin kuin perinteisen tarkkuuden laatuisessa SD-kuvassa. HD-kuvalaadulla on televisio-ohjelmien kuvanlaatu niin paljon parempaa, että yksityiskohdat näkyvät paremmin; esimerkiksi kylttien tekstit ja vaatteiden yksityiskohdat ovat tarkempia ja selkeämpiä. Itse ohjelmasisältö on aivan sama kuin ennenkin. Ensialkuun aiempaa tarkempi teräväpiirtokuva voi tuntua epäluonnolliselta. Ihmisen silmä sopeutuu kuitenkin hyvin nopeasti, ja perinteisen tarkkuuden kanavat ovat myös edelleen katsottavissa, ellet halua katsoa HD-kanavia.


SDperinteisen tarkkuuden lähetys/lähetys
HDteräväpiirtokuva/-kuvanlaatu
4K eli UHD4 kertaa parempi kuvanlaatu kuin HD; ei ole vielä jakeluverkossa

Mistä apua uudelleenviritykseen?

”Jos tarvitset apua kanavien uudelleenvirityksessä, katso tämä video, lue ohjeet tv-vastaanottimesi valmistajan/digiboksin valmistajan verkkosivuilta tai soita meille tekniseen tukeen 0800 391 000” opastaa Anna-Kaisa Koski Kaisanetin asiakaspalvelusta.

Lisätietoja muutoksesta löydät täältä ja mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme 0800 391 234 tai asiakaspalvelu@kaisanet.fi.