Kaapelinnäytössä voi tulla vastaan vaikka mitä

Tutustu kesätyöntekijä Niken päivään Kaisanetin kaapelinnäyttäjänä.

Kesä on mennyt nopeasti kaapelinäyttöjä tehdessä. Näyttöalue on laaja, Vaalasta Vartiukseen ja Valtimolta Kuusamoon. Kahta samanlaista päivää ei ole ollut, aina pääsee tutustumaan johonkin uuteen alueeseen. Kainuun maakuntakin on tullut kesän aikana ajettua läpi pikkuteitä myöten. Onpa vastaan sattunut porojen lisäksi erikoisempiakin vastaantulijoita, kuten Kuhmoon ajaessa yksinäinen karannut lammas.

Aamu alkaa sähköpostin tarkistuksella ja päivän suunnittelulla. Uudet näyttöpyynnöt katsotaan ja valitaan kiireellisimmät näytöt, joita lähdetään tekemään päivän aikana. Kauempana maakunnissa olevia pyritään yhdistelemään samalle päivälle, jotta ei tarvitse lähteä päivittäin ajamaan useita kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä. Yleensä tämä näyttöjen yhdistely onnistuu, koska näyttöpyynnöt tulevat joitakin päiviä tai jopa viikkoja ennakkoon suunnitellusta kaivun aloituksesta.

Kaapelinäytössä käytetään työkaluina karttoja, lähetintä, näyttölaitetta ja merkkausmaalia. Näyttöä varten tulee Kaivulupa.fi:stä kartta, johon kaivaja merkitsee suunnitellun kaivualueen ja kartalla näkyy myös Kaisanetin kaapelit. Lisäksi mukana on tabletilla kartasto Kaisanetin kaapeleista. Tabletilla etsitään kartastosta piste, josta saadaan syötettyä signaali etsittävään kaapeliin, tämä voi olla esimerkiksi asuinrakennuksen seinällä oleva ulkopääkotelo tai tien varrella oleva jakokaappi. Lähetin kytketään kaapeliin ja se alkaa lähettämään näyttölaitteelle kuuluvaa signaalia. Tämän jälkeen kuljetaan näyttölaitteen kanssa karttaa apuna käyttäen etsimässä kaapelin reitti ja merkataan se maastoon.

Työtä hankaloittaa toisinaan kaupunkialueella muu maanalainen infrastruktuuri. Lähettimen signaali nimittäin indusoituu etsittävästä kaapelista myös muihin lähellä kulkeviin johtimiin. Välillä huomaa merkanneensa vähän matkaa esimerkiksi katuvalon sähkökaapelia ja sitten pitää aloittaa uudestaan oikean kaapelin etsiminen. Induktion takia joissakin paikoissa ei edes pystytä tekemään kaapelinäyttöä lähettimen ja näyttölaitteen kanssa, koska esimerkiksi sähkövoimalaitosten läheisyydessä valokuitukaapelissa ei voi olla maadoituksessakin käytettävää metallista vahviketta – siihen indusoituisi voimalaitoksesta vaarallinen korkea jännite. Näissä tilanteissa täytyy olla käytettävissä GPS-paikannukseen perustuva näyttölaite tai kaivettaessa tarvittaessa etsitään kaapeli ja aletaan seuraamaan sitä, jotta vältytään vahingoilta.

Kaapelinäyttö kannattaa aina tilata etukäteen, kun suunnittelet kaivutöitä.
Näyttö on maksuton palvelu kaivajalle ja säästää isommilta korjaustöiltä ja käyttökatkoilta, kun tiedät jo ennen kaivun aloitusta missä kaapeli-tv-, valokuitu- ja esimerkiksi sähkökaapelit kulkevat.

Blogin kirjoittanut

Nikke Mäkäräinen
kaapelinnäyttäjä, kesätyöntekijä

Tilaa näyttöpalvelu: www.kaivulupa.fi