Finnet Kuituonnea – Valokuitu taloyhtiöön helpottaa asukkaiden arkea

”Valokuitu on ainoa huippunopea ja häiriötön nettiyhteys” kehuu isännöitsijä paikallisen yhteistyön etuja Finnet-liiton valokuituartikkelisarjan viimeisimmässä julkaisussa.

Janne Suhonen meinaa usein kokonaan unohtaa niinkin tärkeän asian kuin kotinsa internetyhteyden. Tämä johtuu siitä, että hänen kotonaan verkkoyhteydessä ei koskaan ole häiriöitä. Suhonen muutti vuonna 2018 mikkeliläiseen rivitaloon, jonne oli vedetty valokuitu.

Kun menen muualle, huomaan, että verkkoyhteys on siellä vähän huonompi kuin kotona. Sillä tavalla muistan valokuidun toiminnallisuuden ja helppouden, Suhonen naurahtaa.

Suhonen on paitsi suoratoistopalveluja käyttävä, etäkokouksiin osallistuva tavallinen asukas, myös taloyhtiön hallituksen jäsen ja isännöitsijä. Kaikista eri rooleista käsin hän on sitä mieltä, että valokuitu taloyhtiöön kannattaa. ”Jo parin tulevan vuoden aikana voi alkaa vaikuttaa taantumukselliselta, jos sitä ei ole”.

Valokuidun suosio taloyhtiöissä kasvaa, sillä se on ainoa huippunopea ja aina häiriötön nettiyhteys. Kun nettiyhteys tuodaan kotiin valokuidulla kiinteästi, se toiminta ei riipu ulkoisista tekijöistä. ”Valokuidun nopeus on varma riippumatta siitä, kuinka moni käyttää nettiä sillä hetkellä samassa asunnossa, taloyhtiössä tai korttelissa”, paikallisen tietoliikenneyhtiön MPY:n kaupallinen johtaja Janne Korhonen sanoo.

”Valokuitu riittää niin sanotusti tavalliseen netin käyttöön missä tahansa perheessä hamaan tulevaisuuteen. Sen avulla kelpaa surffata, striimata ja tehdä etätöitä. Valokuidun poikkeuksellinen etu on kuitenkin se, että se mahdollistaa aina turvallisesti myös tulevaisuuden internetyhteyteen perustuvat palvelut. Näitä ovat esimerkiksi sellaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, joilla tuetaan iäkkään väestön asumista kotona esimerkiksi videoyhteydellä.”

Valokuitu taloyhtiöön kannattaa siis aina myös asukkaiden turvallisuuden ja taloyhtiön vetovoiman kannalta. Kun ikääntyvä väestö katsoo itselleen uutta kotia, tietoyhteydet ovat hyvin ratkaisevassa roolissa. Jos taloyhtiöön on vedetty valokuitu, se vaikuttaa positiivisesti, Korhonen sanoo.

Paikalliselta toimijalta valokuitu taloyhtiöön

Valokuitu taloyhtiöön ei ole vaikea tai kallis hanke. Kiinteistöpysäkin isännöitsijä Juuso Neuvosen mukaan taloyhtiön tietoliikenneyhteyksien päivittämistä ei voi verrata kustannuksiltaan ja työläydeltään isoihin peruskorjauksiin. Hänen mukaansa tärkeintä on tuoda asukkaille esille kaikki faktat valokuidusta ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät, mistä on kyse. Taloyhtiön valokuitu tarkoittaa kaikille asukkailla nopeaa nettiä kiinteään kuukausihintaan.

Isännöitsijän kokemusten mukaan valokuidun hankkimista helpottaa merkittävästi se, että sen tarjoaa paikallinen toimija. ”Yhteydenpito ja asioiden hoitaminen on helpompaa tuttujen kasvojen kanssa. Ei tarvitse lähteä etsimään numeroita netin ihanasta maailmasta”, Neuvonen virnistää.

Myös MPY:n Korhonen muistuttaa paikallisten toimijoiden keskinäisen yhteistyön eduista.

”Paikallinen toimija ymmärtää kyseisen paikkakunnan tarpeet ja haasteet, ja tietää, mitä siellä tapahtuu”, Korhonen huomauttaa.

Taloyhtiöiden ei tarvitse kaivella tietoa itse, vaan paikallisen tietoliikenneyhtiön edustajat tulevat mielellään taloyhtiön kokouksiin kertomaan valokuidusta. Isännöitsijä Juuso Neuvosen mukaan valokuitu taloyhtiöön -hankkeet menevät säännönmukaisesti niin hyvin, että aivan kuten Janne Suhonen, asukkaat lähes unohtavat sen.

Hiljaisuus on hyvä merkki. Jos valokuitu ei vastaisi sovittua, porua tulisi, Neuvonen nauraa.