Finnet Kuituonnea – Luotettava ja nopea netti myös kakkoskotiin

Valokuitu takaa häiriöttömän työnteon ja netin viihdekäytön myös kesämökeillä. Etenkin kesäkuukausina suosittujen mökkipaikkakuntien väkiluku helposti jopa tuplaantuu, jolloin mobiiliyhteydet voivat hidastua huomattavasti käytön kasvaessa. Jos kakkoskodissa on tarve tehdä etätöitä ja käyttää mm suoratoistopalveluita, paras mahdollinen nettiyhteys helpottaa arkea huomattavasti.

Finnet Kuituonnea artikkelisarja tutustuttaa meidät tällä kertaa Kemiönsaaressa asuvan Julia Lundstenin kokemukseen valokuidun hyödyistä. Seurakuntapappi Julia Lundstenilla oli korona-aikana pariin otteeseen etätöissä tukalat paikat. Teams-kokoukset vaativat toimivaa nettiyhteyttä, mutta Lundstenin kotona oleva mobiiliyhteys pätki.

En kuullut heitä, eivätkä he kuulleet minua, Lundsten muistelee etätapaamista rippikoululaisten kanssa.

Nettiyhteyden hitaus ja katkeilu haittasi omakotitalossa asuvaa Lundstenia myös vapaalla. Iltaisin mobiililiittymää käytti vielä useampi ihminen kuin päivisin, mikä tarkoitti sitä, etteivät elokuvia ja tv-sarjoja tarjoavat suoratoistopalvelut käynnistyneet lainkaan.

Lundsten päätti, ettei näin voi jatkua. Hän otti yhteyttä paikalliseen valokuidun tarjoajaan ja kysyi heiltä, miten kotiin saisi valokuituyhteyden ja mitä se maksaisi. Valokuitu tuo internetin kotiin kiinteällä yhteydellä ja pitkälle tulevaisuuteen riittävällä nopeudella. Se tarkoittaa sitä, että yhteys toimii vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta aina yhtä hyvin.

Valokuidun hankkiminen mobiililaajakaistan sijaan on kuin olisi tullut internetin ensimmäisistä päivistä nykyaikaan. Tärkeintä itselleni on ollut sen luotettavuus. Netti toimii aina, kun tarvitsen sitä, Lundsten kiittää.

Kemiönsaarella syntynyt, Turusta paluumuuttanut Lundsten asuu saarella vakituisesti, mutta hänen kokemuksensa ovat tärkeitä myös alueen tuhansille vapaa-ajan asukkaille. Kesäisin Kemiönsaaren väkiluku lähes triplaantuu. Noin 6 600 asukkaan Turunmaan saaristossa sijaitsevassa kunnassa on 4900 vapaa-ajan asuntoa.

Mökkiläisten tarpeet eivät enää tänä päivänä eroa siitä, miten nettiä käytetään niin sanotussa oikeassa kodissa.

Monet ajattelevat, että kun tullaan lomalle, nettiä ei välttämättä tarvita. Ajatellaan, että juodaan viiniä, katsotaan auringonlaskua ja ollaan yhdessä ystävien kanssa. Tosiasiassa ihmiset haluavat kuitenkin ottaa mökillekin digitaaliset palvelut, kuten suoratoistopalvelut ja pelikonsolit mukaan. Myös työ voi olla läsnä lomalla, Kemiön Puhelimen toimitusjohtaja Christian Lindroos huomauttaa.

Paikallinen yritys suosittelee vapaa-ajan asukkaille valokuitua. Kuten Lundstenkin sai huomata, se takaa häiriöttömän ja luotettavan yhteyden myös kesäkuukausina, jolloin käyttäjiä on Kemiönsaaressa ja sitä ympäröivillä saarilla eniten. Sen nopeus täyttää isonkin perheen erilaiset nettitarpeet pitkälle tulevaisuuteen.

Valokuitu on pitkän ajan investointi. Moni siirtää investointia sen takia, että mobiiliyhteys toimii vielä, mutta miksei investoida tulevaisuuden yhteyteen jo nyt? Silloin hyödynkin saa nopeammin, Lindroos sanoo.

Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä paikalliseen valokuidun tarjoajaan ja kysyä valokuidun saamisesta lisää.

Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg on tyytyväinen siihen, että alueella on kattavasti tarjolla valokuituyhteyksiä. Koronapandemian jälkeen monipaikkainen asuminen on lisääntynyt. Kunta haluaa palvella kakkoskodissa asuvia yhtä hyvin kuin kokoaikaisia kemiönsaarelaisia.

Olemme rakentaneet olemassaolomme vapaa-ajan asukkaiden varaan. He tuovat ostovoimaa, henkistä pääomaa ja oman persoonansa kuntamme elämään mukaan, Strandberg kiittää.