Valokuituverkkoa rakennetaan nopeaa tahtia ympäri Suomen. Kaisanet pelkästään on rakentanut valokuituverkkoa jo yli 7 500 kilometriä. Monilla paikkakunnilla käydäänkin vilkasta keskustelua siitä, kannattaako valokuituverkon rakentaminen alueelle vai ei. Keräsimme yhteen plussat, miksi valokuitu kannattaa.
Kotiverkon käyttö kodeissa lisääntyy huimaa vauhtia, kun nettiä käyttävät kodin viihdepalvelut yleistyvät. Viihdepalveluiden, kuten Netflixin, tarjoama 4K-laatuiset videot ja nuorison suosima verkkopelaaminen vaativat nopeaa kaistaa, joka toimii pienellä viiveellä. Valokuitu tarjoaa helpon ratkaisun lisääntyvään kaistan nopeus- ja kapasiteettitarpeeseen.
Toki valokuitu helpottaa myös arkista netin käyttöä. Nopeamman yhteyden myötä verkkosivujen ja sisältöjen lataamisaika pienenee. Valokuitu mahdollistaa sujuvamman työskentelyn etänä sekä etäpalveluiden, kuten terveydenhuollon ja pankkiasioinnin, käytön entistä paremmin. Lisäksi tulevaisuuden teknologioiden, kuten lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden käyttökokemukset parantuvat huomattavasti.
Yritystoiminnassa tiedon siirtämisen tarve lisääntyy monilla aloilla, kun tiedostokoot kasvavat ja tiedon määrä muuttuu ja lisääntyy. Lisäksi nopeaa kaistaa vaativien teknologioiden, kuten tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen helpottuu valokuidun myötä huomattavasti.
5G tarvitsee pohjalle kuitua
Suomen laajuisesti lanseerattu 5G-matkapuhelinverkko tarjoaa monia etuja 4G:hen verrattuna. Verkon käyttäjälle selvimmät edut ovat nopeus ja latenssi. Siinä, missä 4G:llä on teoriassa voitu päästä 100 mb/s – 1 gb/s nopeuksiin, päästään 5G:llä 1gb/s – 10 gb/s nopeuksiin. 5G-tekniikan avulla signaali matkaa myös nopeammin, minkä myötä yhteyden latenssi eli viive pienenee.
Koska 5G-verkko käyttää huomattavasti lyhyempää aallonpituutta kuin 4G, on 5G:n kantama toisaalta myös lyhyempi. Tämän myötä 5G-verkko tarvitsee huomattavan paljon enemmän tukiasemia kattaakseen saman alueen kuin 4G-verkko.
4G-verkon tukiasema kattaa teoriassa helposti 15 neliökilometrin alueen. 5G:ssä yhdelle neliökilometrille tarvitaan jopa 40 pienempää tukiasemaa, jotta kantavuus riittää koko alueella.
Matkapuhelinverkko pohjautuu tukiasemiin, joiden kapasiteetti on perinteisesti rakennettu kuparijohdoilla, ja nykyisin yhä enemmän valokuidulla. Kun otetaan huomioon 5G:n tarjoama suurempi (ja nopeampi) kaista sekä suurempi tarve tukiasemille, tarvitaan täysin toimivan 5G-verkon pohjalle tiheä valokuituverkko.
Paljon luvattuja nopeampia mobiiliyhteyksiä voikin joutua odottamaan todella pitkään, jos alueelta ei löydy valokuituverkkoa, joka 5G:n rakentamisen mahdollistaa.
Aki Määttä on Next Peak Oy:n toimitusjohtaja ja entinen kaisanettiläinen.