Minkälainen netti on tarpeisiisi riittävä?

Netin valitseminen voi olla hankalaa ilman nettiyhteysosaamista. Tämä netin osto-opas on tehty helpottamaan päätöksen tekoa sinulle sopivasta netistä.

Asunnon koko vaikuttaa tarvittavien nettilaitteiden määrään ja laatuun. Lyhyesti sanottuna isossa asunnossa tarvitaan enemmän laitteita kuin pienessä asunnossa.

Suosittelemme hankkimaan mesh-verkon asuntoon, jossa on monta huonetta. Sen avulla saat toimivan langattoman netin koko asuntoon. Tästä pääset tutustumaan mesh:iin. 

Itse netin valintaan vaikuttaa yksinkertaistettuna se, että mihin nettiä pääasiassa käytät ja moniko käyttäjä käyttää samaa nettiä yhtä aikaa sekä onko taloutenne kaapeli- vai valokuitutalous.

Aloita netin valinta tästä:

Onko talossasi tai asunnossasi kaapeli vai valokuitu?

Netti kaapeli-tv-liittymästä

Kaapeli-TV-liittymä on luotettava ja helppo ratkaisu pitkälle tulevaisuuteen ja se tarjoaa nopean netin. Kaapeli-tv-liittymää voidaan käyttää samalla sekä tv:n katsomiseen että nettiyhteydeksi. Tarvitset vain antenninjakajan ja kaapelimodeemin. Tutustu nettiliittymiin täällä ja kysy lisää asiakaspalvelusta 0800 391 234 tai asiakaspalvelu@kaisanet.fi.

Valokuituliittymä

Valokuitu on lasista tai muovista vedetty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Internet- ja tv-sisällöt siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella ja tiedonsiirtomenetelmänä valokuitu onkin ylivoimainen muihin tekniikoihin verrattuna. Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan maahan, eivätkä ne ole siten säälle alttiita kuten langattomat yhteydet tai ADSL-yhteydet. Käytännössä valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton ja se täyttääkin ominaisuuksillaan kaikki tulevaisuuden tarpeet.

Liittymällä valokuituverkkoon saat käyttöösi nopean ja vakaan nettiyhteyden lisäksi monia muita palveluita. Yhdellä liittymällä saat häiriöttömän verkon kaikille kotisi älylaitteille. Valokuidulla takaat kotiisi toimivan internet-yhteyden vähintään 50 vuodeksi. Tarkista asuinalueesi valokuitusaatavuus täältä.

Lue lisää valokuidusta tai kysy asiakaspalvelustamme 0800 391 234 tai asiakaspalvelu@kaisanet.fi

Kuinka monta netinkäyttäjää taloudessanne on?

Millä tavalla käyttäjien lukumäärä vaikuttaa tarvittavaan nettiliittymään?

Kun käyttäjiä on monta, myös nettiliittymä joutuu kestämään useita laitteita samassa verkossa. Nettliittymän koko vaikuttaa sen kestämään kuormitukseen niin, että mitä suurempi on yhteysnopeus eli nettiliittymän koko sitä enemmän se kestää myös kuormitusta.

Esimerkkinä valokuidussa tarjolla oleva KAISA Viihde+ liittymä, jonka yhteysnopeus on jopa 500 M. Tällä viidensadan yhteysnopeudella voi useampikin perheenjäsen katsoa liittymään kuuluvia TV-palveluita sekä surffata netissä yhtäaikaa. Kun pelikone on kiinnitetty suoraan nettiboksiin, onnistuu samaan aikaan myös pelaaminen eSports-tasoisesti.

Kaapelitalouksiin nopein netti on jopa 300M nopeuksiin yltävä nettiliittymä. 

Mihin käytät nettiä?

Tarvittava netin koko eli netin yhteysnopeus riippuu siitä mihin nettiä käytetään. Kun nettiä käytetään viihteen katsomiseen verkkossa tai ladataan tiedostoja nettiä käyttävälle laitteelle, ensimmäinen luku nettinopeudessa on merkityksellinen. Kun nettiä käytetään verkkoon lataamiseen; streamaamiseen, videon lähettämiseen tai etäkokoustamiseen, tarkastellaan toista lukua netin nopeudesta.

Esimerkkinä kaapelilaajakaistan KAISA Vauhti nopeus on 100M/5M. Ensimmäinen luku riittää hyvin pienen talouden tarpeisiin. Toinen luku kertoo, että nettinopeus riittää hyvin tiedostojen lähettämiseen ja pikaviestinten videopuheluihin. Tällä nopeudella varsinaisen videon lähetys on hidasta ja pätkii niin paljon, ettei tätä nopeutta suositella tubettajatalouteen.

Tutustu laajakaistavertailuun täällä.

Esimerkki netin käytöstä ja tarpeiden muuttumisesta

Tässä esimerkissä on kolmihenkinen perhe, jossa kaikki käyttävät nettiä suoratoistopaveluiden katsomiseen sekä netissä surffaamiseen, jokainen omalla laitteellaan. Olohuoneessa on talouden ainoa nettiboksi, johon on liitetty televisio. Muut perheen nettiä käyttävät laitteet ovat netissä langattomasti eli WLAN yhteydellä. Perhe asuu asunnossa, jonka koko on kolme huonetta ja keittiö sekä joka on kaapeli-tv-verkossa. Perheen asunnon koko vaikuttaa WLAN yhteyden toimivuuteen. 

Tällä hetkellä perheellä on käytössään KAISA Vauhti -liittymä. Kun yksi perheenjäsen katsoo televisiosta suoratoistopalvelussa elokuvaa, netti toimii loistavasti. Toinen perheenjäsen surffaa netissä talon toisessa makuuhuoneessa, ja netti toimii edelleen loistavasti. Kolmas perheenjäsen tulee kotiin ja alkaa keittiössä etsimään videopalvelusta tämän päivän ateriaan ohjetta, perheen netti alkaa ilmoittelemaan kapasiteetin vähyydestä pätkimällä nettiyhteyttä olohuoneen suoratoiston katsojalta. Muut käyttäjät eivät sitä välttämättä sitä huomaa, kun netti on vasta vähän hidastunut.

Keittiössä ruokaohjeita etsivä perheenjäsen löytää mieleisen ohjeen ja alkaa toistamaan videota tabletilla, langattomasti. Nyt toisessa makuuhuoneessa surffaaja menettää kokonaan kohtuullisen nettiyhteyden ja olohuoneessa sekä keittiössä videoita toistavat laitteet pätkivät lähetystä. 

Netti kasvaviin tarpeisiin

Esimerkin talous päivittää nettiliittymänsä KAISA Vauhti+ -liittymään ja samanlainen tilanne ei enää toistu, koska liittymänopeus kolminkertaistuu eli koko kasvaa juuri heidän tarpeisiinsa sopivaksi.

Toinen esimerkki netin nopeuden riittämisestä hyvin aktiivisessa käytössä

Toinen esimerkkiperhe asuu kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa. Perheen talous on liitetty valokuituverkkoon. Asunnossa nettiboksi sijaitsee asunnon eteisessä ja asuntoon on asennettu mesh-verkko laajentamaan WLAN-verkkoa. Esimerkkiperheessä on 5 jäsentä. Perhe käyttää nettiä langattomasti koko talossa.

Toisen esimerkkiperheen käytössä on KAISA Viihde+ -liittymä. Alakerran televisio on liitetty nettiin langattomasti. Alakerrassa yksi perheenjäsen käyttää nettiä tubettamiseen päivittäin. Yläkerrassa talouden nuoriso käyttää nettiä kahdella kannettavalla somessa ja muussa viihdekäytössä, langattomana. Päämakuuhuoneessa on tietokone, joka toimii perheen palvelimena ja fyysisenä tallennustilana sekä digitoitujen videoiden leffavarastona. 

KAISA Mahti+ nopea ja järeä netti

Kaikki tämä luonnistuu nopealla KAISA Viihde+ -nettiliittymällä, koska kaistaa riittää kaikkiin toimintoihin. Jos streamaaminen tai pelaaminen lisääntyy tai netin käyttö muuten laajenee, on talouteen mahdollista hankkia nopeampikin netti. KAISA Mahti+ on astetta nopeampi ja järeämpi netti, gigasella liittymällä mennään jo ihan huippunopeutta.

Kolmas esimerkki kertoo netin peruskäyttäjän tarpeista

Asunto sijaitsee kerrostalossa, jossa on kaapeli-tv, mutta taloudella on vielä käytössään lankapuhelinyhteyttä pitkin toteutuva netti. Lankapuhelinliittymällä ei ole enää mitään muuta tarvetta kuin nettikäyttö. Perheellä on ollut käytössä KAISA Vauhti -liittymä.

Yksi perheenjäsen käyttää nettiä tabletillaan iltapäivälehtien lukemiseen ja loton tekemiseen netissä. Toinen lukee tabletilla e-kirjoja, joita he lataavat netistä. Hän ei ole vielä alkanut käyttää nettiä aktiivisesti. Perhe tekee päätöksen uudesta netistä ja he päätyvät edelleen pitämään KAISA Vauhti-liittymänsä. He kuitenkin haluavat varmuutta netin toimivuuteen ja sen vuoksi he tilaavat saman palvelun, nopeammalla ja varmemmalla netillä kaapeli-tv-yhteyttä pitkin.

Perhe jatkaa lottoamista ja iltapäivälehtien lukemista uudella nettiliittymällään, mutta huomaavat yhteyden nopeutuneen paljon entiseen verrattuna. E-kirjat latautuvat huippuvauhtia tablettiin luettaviksi. 

Asiakaspalvelustamme lisänopeutta nettiin

Kaikki tämä ja vähän lisää täällä. Tutustu kaapeli-tv-tarjontaan täällä ja valokuitutarjontaan täällä. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, kun tarvitset apua nettiliittymän valinnassa, lisänopeuden hankkimisessa tai lisäpalveluistamme.

Asiakaspalvelumme maksuton numero 0800 391 234  ja asiakaspalvelu@kaisanet.fi vastaa arkisin klo 8-17. 

Bonsky