Kuiturakentamisen vauhdikas vuosi

Viimeisen puolen vuoden aikana Kaisanet on järjestänyt useita kuituiltoja niin Kainuussa, Ylä-Savossa kuin Pohjois-Karjalassakin. Kuituilloissa Kaisanetin edustajat kertovat lyhyesti valokuidusta ja sen mahdollistamista palveluista. Yleisöllä on tämän jälkeen mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuksissa on ollut mahdottoman mukavaa olla mukana. Aihe selkeästi kiinnostaa ihmisiä ja kysymyksiä ja kommentteja sinkoilee laidasta laitaan. Tällöin päästään kertomaan juuri niistä asioista, joita ihmiset haluavat kuulla. 

Nopean ja varmatoimisen laajakaistan etuja ei juurikaan tarvitse selitellä. Ne ovat monille tuttuja asioita. Useimmiten kysytty asia on se, että kuituliittymässä liittymän nimellisnopeus voidaan taata. Nopeuteen ei vaikuta etäisyys eikä mobiililaajakaistan tapaan käyttäjien yhtäaikainen määrä. Tätä on moni erikseen varmistellut, että onko se 300 Mbit/s liittymä oikeasti 300 Mbit/s myös iltaisin, kun kaikki muutkin ovat netissä. Tähän on ollut helppo vastata, että kyllä se on. 

Monessa kunnassa on havahduttu nopeiden tietoliikenneyhteyksien merkitykseen kunnan elinvoiman edistäjänä.

Uudempana asiana monelle on tullut televisiopalvelujen saatavuus valokuidun kautta. Harava-antennin kautta tulevissa televisiolähetyksissä on monilla alueilla ongelmia ja näkyvyys voi vaihdella huomattavasti säätilan mukaan. Lisäksi kanavatarjonta on osalla lähetinasemia vähentynyt. Kuidun kautta toteutetun televisiopalvelun laaja kanavatarjonta on syystäkin herättänyt kiinnostusta. Kuten myös toteutuksen huolettomuus säätilojen tai esim. vuonna 2020 tulevan HD-lähetyssiirtymän suhteen. 

Kuituilloille on ollut tarve ja edessä onkin nyt työntäyteinen kesä. Kaivutyötä käynnistetään Pohjois-Karjalassa kolmen kunnan alueella: Joensuun Liksenvaarassa, Liperin Jyrinkylässä sekä Kontiolahdella Puntarikoski-Kunnasniemi-Onttolla -alueella. Pohjois-Savossa työt käynnistyvät ainakin Pielavedellä. Toteutuksia on vireillä myös Kainuussa. Kokonaan uusien hankkeiden osalta katseet on käännetty jo vuoteen 2019. Monessa kunnassa on havahduttu nopeiden tietoliikenneyhteyksien merkitykseen kunnan elinvoiman edistäjänä. Yhteistyöllä kuntien kanssa näitä projekteja onkin saatu mukavasti eteenpäin. Tästä on tulossa vauhdikas kuiturakentamisen vuosi.  

Artikkelin kirjoittanut

Sari Niskanen

liiketoimintajohtaja, verkkotuotanto

044 734 4276
Bonsky