Tiedä nämä asiat mobiilisovellusten turvallisuudesta

Mobiilisovelluksien asentamiseen voi liittyä tietoturvariskejä. Sovelluksen valmistajasta, toiminnasta ja tarkoituksesta kannattaa selvittää oleellisimmat asiat ennen asentamista. Työkäyttöön tarkoitettujen laitteiden kanssa sovelluksia asentaessa tulee huomioida myös työnantajan turvallisuusohjeet.

Tässä on viestintävirastolta 5 neuvoa mobiilisovellusten turvallisuuden arviointiin, jotka koimme todella hyödyllisiksi.

1) Asenna sovelluksia vain luotetuista sovelluskaupoista

Googlen ja Applen virallisten sovelluskauppojen ulkopuolelta lataamiseen kannattaa suhtautua varauksella. Vaikka virallisista sovelluskaupoistakin löytyy väärennettyjä sovelluksia, voi Google Play:sta ja App Storesta asentaa sovelluksia melko huoletta. Jos epäilet sovelluksen aitoutta, toimi seuraavien kohtien mukaan.

2) Tarkista sovelluksen tekijän tiedot, palaute sekä latausmäärä

Sovelluksen aitous on helppoa tarkistaa. Tarkista ensin sovelluksen tekijän tiedot. Ota huomioon, että väärennetyt sovellukset saattavat näyttää aidoilta, mutta ero voi löytyä esimerkiksi hieman eri kirjoitusasulla kirjoitetusta nimestä. Tutustu sovelluksesta annettuihin palautteisiin, ja arvioi sovelluksen aitoutta uudelleen, jos palautteista käy ilmi huolestuttavia seikkoja sovelluksen käyttäytymisestä.
 

puhelin_kädessä.jpg

3) Arvioi sovelluksen pyytämät oikeudet

Seuraa mitä oikeuksia sovellus pyytää, ja hyväksy tapauskohtaisesti mahdollisimman pienet oikeudet, joilla voit kuitenkin vielä sovellusta esteittä käyttää. Esimerkiksi sovellukset pääsy laitteen sijaintitietoihin voidaan rajoittaa koskemaan vain sitä, kun sovellus on aktiivisena. Huomioi, että asennusvaiheessa saattaa näkyä vain tarvittavien oikeuksien otsikot. Tarkemmat oikeudet on kuitenkin aina luettavissa, ennen niiden hyväksymistä. Sovellusten oikeudet kannattaa myös käydä aika ajoin läpi, sillä ne saattavat muuttua päivitysten myötä.

4) Tutustu sovelluksen käyttöehtoihin

Käyttöehtoihin kannattaa perehtyä siltä osin, mitä tietoa niissä kerrotaan kerättävän. Myös se, kenen toimesta tietoa tallennetaan ja käsitellään, on oleellista. Tietojen säilytysmaa esimerkiksi vaikuttaa siihen, minkä maan lainsäädäntöä tietojen käsittelyssä sovelletaan.

5) Työnantajalla voi olla tarkempia ohjeita työssä käytettävän mobiililaitteen käytöstä

Huomioi aina työnantajan turvallisuusohjeet ja käytännöt asentaessasi työkäyttöön tarkoitettuun laitteeseen sovelluksia.
 

Blogin kirjoittanut

Kimmo Kauppinen

laatu- ja turvallisuuspäällikkö

Bonsky