Kuitua, kuitua, valokuitua

Kesä kurkkii jo ihan nurkan takana! On taas se aika vuodesta, kun kaivinkoneiden kauhat ja kaapeliaurat ovat talven aikana hiottu viimeisen päälle odottamaan uutta kaivukautta.

Tulevana kesänä myös Kaisanetin projektialueet käynnistyvät toden teolla useammassa kunnassa. Toteutamme kohteita perinteisesti yksin omana työnä,  mutta tänäkin vuonna kuumana perunana pyörivä "yhteiskaivu" puhuttaa ihmisiä. Meidän kohdalla yhteiskaivu käsittää samaan kaapeliojaan sähkökaapelin laskemisen yhdessä valokuitukaapelin kanssa. Yhteiskaivuissa tavoitellaan synergiaetuja toisten johtolaitosten kanssa, jolloin kaivukustannuksia saadaan alemmaksi ja samoille alueille ei tarvitse tuoda monia kaivinkoneryhmiä. Alueen ihmiset kiittävät!

Kaisanetin kauimmaiset projektialueet sijaitsevat Pohjois-Karjalassa, jonne lähdettiin rakentamaan omaa valokuituverkkoa vuona 2015. Tuolloin aloitettiin Kontiolahden kunnasta, jonka jälkeen ollaan levittäydytty mm. Liperin ja Joensuun kuntakeskuksiin. Ihmiset ovat ottaneet uuden toimijan vieraalla maaperällä vastaan mainiosti ja lumipallon tavoin uusia liittymiä saadaan solmittua entistä enemmän. Vuonna 2019 alueet sijaitsevat Joensuun Reijola-Niittylahden sekä Hammaslahden taajamissa.

Pohjois-Savon projektialueet sijaitsevat Pielavedellä sekä Sonkajärvellä, joista uudempana aluevaltauksena Pielaveden keskusta. Pielavedellä aloiteltiin valokuituverkon rakentaminen vuonna 2018 yhdessä Savon Voiman kanssa, mutta kaikkea ei ennätetty saamaan tuolloin valmiiksi. Alue valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2019. Sonkajärvellä toteutetaan niin ikään yhteistyökohteena keskustaajamaa Savon Voiman kanssa ja alue valmistuu myös syksyllä 2019.

Yhteiskaivuissa tavoitellaan synergiaetuja toisten johtolaitosten kanssa, jolloin kaivukustannuksia saadaan alemmaksi ja samoille alueille ei tarvitse tuoda monia kaivinkoneryhmiä.

Kainuun alueella ei tulevana kesänä toteuteta suurempia projektikokonaisuuksia.

Valokuitukaapelin rakennustekniikat ovat kehittyneet vuosien varrella huimasti. Enää ei ole välttämättä nykypäivää rakentaa verkkoinfraa pelkästään kaapelia maahan asentamalla, vaan se voidaan toteuttaa myös muutamalla, ehkä mielenkiintoisemmalla tavalla. Toki alueet vaikuttavat suuresti tekniikan valitaan mutta jos mahdollista ja alue sallii, niin voidaan käyttää myös mikrokanavatekniikkaa. Tekniikka perustuu tyhjien, pienten kanavaputkien asentamisen maahan, johon sitten jälkeen päin "puhalletaan" kaapelit. Kanavat voidaan asentaa perinteisesti kaivamalla tai sitten sahausmenetelmällä asfaltin alle. Putket ovat sisämitoiltaan 14-3,5 mm, joten ei puhuta kovin massiivisesta materiaalista. Suurempiin putkiin voidaan puhaltaa jopa 288 kuitua sisältävä kaapeli!

Kun kaivinkoneet ilmaantuvat nurkille, kannattaa viimeistään silloin pistää valokuituliittymätilaus tulille, sillä siinä yhteydessä se yleensä on kaikkein edullisinta.

Hyvää alkavaa rakennuskesää!

Puhalluskuidun asennusta Liperissä
Blogin kirjoittanut

Heikki Seppänen

tiimipäällikkö

Bonsky