Eläinten ja ihmisten johtamisesta

Alkukesällä meille hankitun koiranpennun myötä olen taas alkanut huomioimaan miten paljon yhtäläisyyksiä eläinten käsittelyn ja ihmisten johtamisen välillä on. Eläinten käsittely perustuu erittäin yksinkertaisiin periaatteisiin, jotka pääsääntöisesti nojaavat oikea-aikaiseen palkitsemiseen. Oikein käsitelty eläin toimii halutusti, sen kanssa on mukava touhuta ja se on ilo omistajalleen. Oikein johdettu ihminen puolestaan tekee liiketoiminnan kannalta oikeita asioita, nauttii työstään, on motivoitunut ja vieläpä kiva työkaverikin. 

Palkitseminen ei aina eläinten koulutuksessakaan ole ollut vallalla oleva koulutusmetodi. Vielä 70-luvulla painetuissa koiraoppaissa kehotettiin painamaan pennun kuono vahinkopissiin ja jopa ravistelemaan sitä samalla niskasta. Tai jos koira ei tullut käskystä luokse, se käytiin hakemassa niskasta kantaen. Kuulostaako motivoivalta? Jos tekisit töissä virheen, sitä hierottaisiin naamallesi samalla niskasta ravistellen. Sen jälkeen ei varmaan haluaisi enää tehdä virheitä, mutta eipä mitään muutakaan. Tai jos kertoisit esimiehellesi, että haluaisit kehittyä uusiin tehtäviin ja saada lisää vastuuta, sinut kannettaisiin väkivalloin takaisin omalle työpisteellesi (jossa alkaisit todennäköisesti selaamaan avoinna olevia työpaikkoja).

Nykyään työpaikoillakin urapolkuja pyritään kehittämään niin, että urapolku olisi paitsi henkilölle itselleen mielekäs, myös sitouttava sekä liiketoiminnallisesti kannattava.


Nykyaikaisen koirankoulutusoppien mukaan sen sijaan pyritään toimimaan ennakoiden niin, ettei vahinkopissoja tulisi. Pentu viedään jo etukäteen ulos sellaisissa tilanteissa, joissa se tyypillisimmin pissisi. Tai luokse tulon yhteydessä kouluttaja tekee itsestään vaikka lelujen tai namien avulla niin kiinnostavan, että pentu haluaa vain tulla hänen luokseen. Nykyään työpaikoillakin olosuhteet pyritään järjestämään niin, että kenenkään ei tarvitse tehdä virheitä. Työntekijälle annetaan riittävä perehdytys tehtäväänsä, hänen työvälineensä ja osaamisensa pidetään ajan tasalla sekä hänelle tarjotaan esimiehen ja muun tiimin tuki työssään menestymiseen. Lisäksi hänen uraansa pyritään kehittämään nykyisen työantajan leivissä siten, että urapolku olisi paitsi henkilölle itselleen mielekäs, myös sitouttava sekä liiketoiminnallisesti kannattava. 


Eläinten koulutusprosessi sallii nykyään eläinten tekevän myös "virheitä". Tärkeintä on, että eläin yrittää ja reagoi kouluttajan toimintaan. Eläimen yrityksistä ja reaktioista jalostuu sitten aikanaan alkuperäisen tavoitteen mukaista toimintaa. Ihmisten johtamisessakin on alettu ymmärtää, että virheet eivät haittaa vaan päinvastoin ne kehittävät toimintaa ja osaamista eteenpäin. Mikäpä olisi parempi tilaisuus oppiin kuin hieman pieleen mennyt projekti? Tai miten huikea tilaisuus on myös työnantajalle, että henkilö on kiinnostunut kehittämään uraansa eteenpäin tai kokonaan eri tehtäviin!

Mihin taito loppuu, siitä mahdollisuudet alkaa.


Ainakin hevosen kouluttajat tuntevat hyvin vanhan sanonnan "Mihin taito loppuu, siitä väkivalta alkaa". Voisiko sen työelämässä kääntää rohkeasti muotoon "Mihin taito loppuu, siitä mahdollisuudet alkaa"?

Blogin kirjoittanut

Hanna Turunen

henkilöstöpäällikkö

Bonsky