Älykkäät laitteet kotona ja työpaikoilla lisääntyvät

Tietoturvalliset verkot vaativat uutta tekniikkaa ja käyttäjätaitoja

Esineiden internet (IoT) eli verkkoon liitetyt laitteet yleistyvät vauhdilla ihan tavallisissa kodinkoneissa ja yritysten IT-kalustossa. Samalla laitteiden kirjo kasvaa, mikä lisää tietoturvariskejä. Jotta niitä voidaan tunnistaa ja välttää etukäteen, käyttäjiltä vaaditaan uusia taitoja.

Tietoverkkojen turvallisuus korostuu maailmassa, jossa lähes jokainen laite on jollakin tavalla yhteydessä nettiin ja toisiin laitteisiin. Tieto leviää kaikkialle nopeasti.

Verkon tietoturva korostuu maailmassa, jossa lähes jokainen laite on jollakin tavalla yhteydessä toisiin laitteisiin.

”Verkon tietoturva korostuu maailmassa, jossa lähes jokainen laite on jollakin tavalla yhteydessä toisiin laitteisiin. Verkossa olevilla laitteilla hoidetaan esimerkiksi kommunikointia ja maksuliikennettä. Jopa käteisen rahan käyttö on kytköksissä nettiin. Eihän ilman verkkoa saa edes kassaa auki”, toteaa Kaisanet Oy:n verkkotuotantojen ja ylläpidon päällikkö Ale Repo. ”Onkin yhä tärkeämpää kiinnittää huomiota siihen, kuka tietoa käsittelee ja miten tietoa siirretään.”

Tietoturva on käyttäjän käsissä


Kun verkot nopeutuvat ja tekniikka kehittyy, tietoturva vaatii hienosäätöä. Vastassa on uusia uhkia ja hyökkäystapoja. Kuluttajia vaanivat muun muassa identiteettivarkaudet, yrityksiä tietovuodot.

”EU:n GDPR-tietosuoja-asetus vaatii yrityksiä suunnittelemaan, miten henkilötietoja käsitellään, jotta ne ovat varmasti turvassa, mutta lisäksi kaikissa yrityksissä on syytä miettiä laajemminkin, miten eri laitteiden ja järjestelmien tietoturva vaikuttaa omaan liiketoimintaan”, Repo kehottaa. ”Verkkojen suojaaminen tekniikalla on yksi keino, mutta yhtä tärkeää on käyttäjävastuu. Jos laitteiden käyttäjät eivät tiedä riittävästi, kouluttamisella taidot karttuvat. Silloin jokainen osaa toimia oikein, jos esimerkiksi yrityksen vieras haluaa käyttää langatonta verkkoa tai työsähköpostiin tulee epäilyttävä viesti.”

Verkkojen suojaaminen tekniikalla on yksi keino, mutta yhtä tärkeää on käyttäjävastuu.

Ennakoi, suunnittele, reagoi!


Kaikkea ei tarvitse hallita itse. Yksinyrittäjäkin voi ostaa tietoturvaosaamista asiantuntijoilta. Yhdessä yritykselle luodaan sopivan kokoinen ja toimiva tietoturvakokonaisuus.

”Tietoturvallisia verkkoratkaisuja löytyy erilaisiin tarpeisiin”, Repo korostaa. ”Kaikenkokoisille yrityksille on tarjolla esimerkiksi varmistettuja palvelimia, VPN-, lähiverkko- ja langattoman verkon palveluja, palomuuri- ja salausratkaisuja sekä järjestelmiä, joilla voidaan tunnistaa käyttäjiä tai hyökkäysyrityksiä. Autamme ennakoimaan riskejä ja suunnittelemaan, miten erilaisiin uhkiin voi reagoida. Esimerkiksi varmistuspalveluilla tiedot pysyvät tallessa silloinkin, jos jotain ehtii tapahtua.”

Kaisanetillä kansainvälistä tietoverkkojen asiantuntemusta


Kaisanetin kumppanina tietoturvallisten verkkojen laiteratkaisuissa on amerikkalainen Extreme Networks. Yhtiöllä on asiakkaina esimerkiksi sairaaloita, pankkeja ja energiayhtiöitä. Suomessa Extremen suurimpia asiakkaita on Pohjois-Suomen kuntien omistama LapIT ja maailmalla vähittäiskauppaketju Walmart, jolla on käytössään maailman suurin langaton verkko.

”Toimimme mielellämme Kaisanetin kaltaisten kumppanien kanssa, jotka todella tuntevat asiakkaansa ja joilla on vahva paikallinen läsnäolo”, kertoo Extreme Networksin asiakkuus- ja myyntipäällikkö Lauri Rekola. ”Kaisanetin tekniset asiantuntijat ovat käyneet järjestämillämme kursseilla jo vuosien ajan, mikä tekee heistä tuotteidemme johtavia asiantuntijoita Suomessa.”

Extreme Networks tarjoaa kustannustehokkaita ja tietoturvallisia verkkoratkaisuja kaikenkokoisille Kaisanetin asiakkaille.

Extreme Networks tarjoaa kustannustehokkaita ja tietoturvallisia verkkoratkaisuja kaikenkokoisille Kaisanetin asiakkaille. Tarvittaessa Extremen asiantuntijoilta saadaan myös konsultointiapua.

”Yhdistämme Kaisanetin asiantuntijoiden kanssa osaamisemme, jotta pystymme suunnittelemaan asiakkaille varmasti parhaan mahdollisen tietoverkkoratkaisun”, Rekola lupaa. ”Tyypillisesti suurin ongelma tietoturvassa on laitteiden ikä eli laitteet ovat elinkaarensa päässä eikä ohjelmistoja ole päivitetty aikoihin. Yksi hyvä keino parantaa tietoturvaa ovat erilaiset pääsynhallintaratkaisut. Niillä hallitaan IT-laitteiden käyttöä ja tiedonkäsittelyä.”


Opettele tunnistamaan epäilyttävät sähköpostit

  1. Muista, ettei sähköpostitse pyydetä koskaan henkilötietoja, kuten käyttäjätunnuksia ja salasanoja.
  2. Suhtaudu kriittisesti, jos viestissä käytetty kieli on oudosti käännettyä tai konemaista.
  3. Tarkista, onko viestin lähettäjän nimi- ja sähköpostitiedoissa ristiriitaisuuksia.
  4. Älä avaa linkkejä, ennen kuin olet varma, että linkin osoitetiedot ovat oikeat.
Bonsky