Langattoman netin käyttö

Langaton lähiverkko eli WLAN/WiFi on parhaimmillaan toimiessaan hyvin. WLAN-verkon kuuluvuuteen eli kuinka pitkälle signaali yltää vaikuttavat kodin rakenteet, huonekalut, kotijakamo ja muut esteet. Esimerkiksi paksu kivi- tai tiiliseinä saattaa estää signaalin siirtymisen tilojen välillä.

Langattoman lähiverkon kuuluvuus on sisätiloissa noin 10-30 metriä riippuen onko tiellä edellä mainittuja esteitä. Ulkona kuuluvuus voi saavuttaa jopa 300 metrin matka, mikäli maasto on tasainen eikä matkalla ole esteitä.

Näin ollen langaton reititin/modeemi tulisi sijoittaa mahdollisimman esteettömälle paikalle huoneistossa, signaalin kulkua ajatellen.

Langattoman lähiverkon taajuudet


Langattomat lähiverkot toimivat kahdella eri taajuudella, 2,4 GHz ja 5 GHz. Näistä pienempi eli 2,4 GHz taajuus on yleisin ja voi esimerkiksi kerrostaloissa olla hyvinkin runsaassa käytössä.  Paras nopeus voidaan saavuttaa 5 GHz taajuudella, mutta se läpäisee materiaaleja pienempää 2,4 GHz taajuutta huonommin.

Koko kodin kattama langaton lähiverkko saadaan aikaan, kun modeemi tai reititin sijoitetaan

1.    keskeiselle paikalle signaalin esteettömän etenemisen vuoksi
2.    mahdollisimman ylös
3.    mahdollisimman kauas mahdollisista häiriötekijöistä

Vinkkejä langattoman verkon (WiFi/WLAN) käyttöön ja kuinka selättää ongelmatilanteet löydät täältä. Muihin laajakaista-ohjeisiin pääset täältä.
 

Bonsky